een vergrootglas als icoon voor de zoekknop

wijk in zicht

Marjet en Rick

foto: Karin Veldkamp

15 november 2021 | Bewoners - wijkkrant

Project Letter voor Letter in Sint Marten

Door Karin Veldkamp

Is een brief schrijven ouderwets of een leuke uitwisseling van de dagelijkse beslommeringen, je gevoelens en vreugde delen of even je hart luchten? Het is een vorm van contact die veel kan betekenen. Letter voor Letter, een initiatief van diverse organisaties in Klarendal en Sint Marten, stimuleert buurtbewoners elkaar te schrijven. Hoe mooi kan dat zijn?

Ik zit aan tafel met Marjet Zeegers en Rick Jansen, beiden nauw betrokken bij Letter voor Letter. Rick is onbezoldigd buurtpastor en organiseert elke zondag een brunch en viering bij Villa Klarendal. Marjet organiseert activiteiten vanuit Vitale Verbindingen met en voor mensen die te maken hebben met ontwrichting in hun leven. “Letter voor Letter is een initiatief waarbij mensen worden uitgenodigd een brief te schrijven”, legt Rick uit. “Ik verwacht dat mensen meer behoefte hebben aan onderling contact. Letter voor Letter kan hier een goede bijdrage aan kan leveren. Het is een mooie vorm en door de opzet van het project ook een spontane manier.”

Schrijven is intiemer

In Sint Marten gaat het project begin december van start. Alle Sint Martenaren (en bewoners uit Klarendal en de Spoorhoek) krijgen een kaart in de brievenbus met daarop de vraag of ze een brief willen ontvangen of willen schrijven. Dat was vroeger de normaalste zaak van de wereld, maar tegenwoordig een uitzondering, een logisch gevolg van de digitalisering.  “Het mooie aan een brief is dat er meestal een terug komt en dan ontstaat er misschien een briefwisseling waar twee mensen de tijd nemen voor elkanders verhaal en dat is heel anders dan sociale media”, zegt Marjet vol overtuiging. “Het is veel rechtstreekser, zoals je dat vroeger deed met je vriend(in). Met sociale media ben ik zelf heel terughoudend. Schrijven is veel intiemer.” Marjet refereert ook aan de albums en brieven en alles wat je in de hand kan houden. “Ik mis het soms wel dat ik geen albums meer maak met foto’s, plaatjes en entreebewijzen. Het is leuk om te doen en persoonlijk. Dat geldt ook voor een handschrift.”

Onbeperktheid

Letter voor letter is er voor alle leeftijden, want behoefte aan contact loopt door de generaties heen. Stichting Kim organiseerde het in het Duifje, waar nu zeventien koppels met elkaar schrijven. “Het hoeft niet massaal te worden maar het zou natuurlijk leuk zijn als hier ook duo’s ontstaan. Dat is afhankelijk van de persoon zelf en welke matches er ontstaan. Het mooie is ook dat je bij het uitwisselen van een brief helemaal niet weet met wie je correspondeert. Bijvoorbeeld jong, gehandicapt of met een andere culturele achtergrond.” Daarmee zorgt Letter voor Letter voor onbeperktheid.

Wil je een brief ontvangen of schrijven? Rond half november ontvang je een kaart met de uitnodiging te schrijven of juist te ontvangen. In beide gevallen neem je contact op met opbouwwerker Karin Veldkamp. Zij koppelt schrijver en ontvanger aan elkaar en een eigen postbode levert de brief af. De eerste brief wordt op 20 november overhandigd door wethouder Martien Louwers.

Letter voor Letter is een samenwerking tussen SWOA, Rozet, Rijnstad, Wijkatelier, de wijkcoaches, Inloophuis, Vitale Verbindingen en Villa Klarendal. Aanmelden kan bij Karin Veldkamp via k.veldkamp@rijnstad.nl of bel naar 06 4680 1459.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *